Viisi Lea-palkinnon finalistia selvillä

Finalistit ovat:
 
Juha Jokela: Sumu
”Näytelmäkirjailija nostaa kissan pöydälle. Iso poliittinen aihe, jota Jokela uskaltaa rohkeasti käsitellä. Mestarin työtä. Selkeä kysymyksenasettelu: miten suhtautuvat toisiinsa bisnes ja moraali? Miten paljon voi antaa periksi luopumatta periaatteistaan?”

Veikko Nuutinen: Pasi was here
”Vakavasta asiasta kirjoitettu tuore ja mukaansatempaava teksti. Ihmisille on syrjäisemmillä seuduilla käynyt kuin taloille, jotka jäävät käsiin, vailla arvoa. Mitään pelkäämätön, rento ja rakastettava teksti, joka saa nauramaan ja joka juhlii näyttämöllä.  Huikea loppukohtaus; ihan kunkku.”

Sirkku Peltola: Tyttö ja varis
”Kokeneen kirjailijan hiottu timantti, ehyt ja koskettava. Ajankohtainen kuva Suomesta. Teemat hyvin tarjoiltuna: yksinäisyys, työttömyys, perheiden hajoaminen, maahanmuuttajat. Hyvää näyteltävää myös vanhemmille naisille.”

Milja Sarkola: Allt som sägs
”Sarkolalla on kyky näyttää pienen ikkunan kautta suuri maisema. Puhuu nuoren naisen kehittymisestä, kasvukivuista ja hämmennyksestä kahdella kielellä, sortumatta tavanomaisuuksiin. Kysyy ja jättää vastaamisen katsojalle.”

Saara Turunen: Tavallisuuden aave
”Hieno suomalaisen ydinperheen kuvaus. Turunen on suomalaisen perheen mielenmaiseman tarkka piirtäjä. Hän operoi kuvilla ja luo tiheää näyttämökieltä, joka jättää paljon tilaa kokijalle. Hyvin omintakeinen teksti.”
 
Voittaja julistetaan Lahden kaupunginteatterissa tammikuun alussa järjestettävässä lukudraama-tapahtumassa, jossa esitetään otteita kolmesta Lea-palkinnon finalistitekstistä. Luettavat tekstit julkistetaan myöhemmin tänä vuonna.

Kilpailuun lähetettiin 24 vuonna 2016 kantaesitettyä tekstiä. Tämä on jyrkkä pudotus edellisen palkintokierroksen n. 60 tekstistä. Suomen Näytelmäkirjailijat ja Käsikirjoittajat ry on erittäin huolissaan kotimaisen uuden draaman asemasta teatterikentällä.

Lea-palkinnon saajan valitsevat tänä vuonna näyttelijä Kaija Pakarinen ja kirjailija, teatteritaiteen maisteri Siri Kolu. Suomen Näytelmäkirjailijat ja Käsikirjoittajat ry on jakanut Lea-palkintoa vuodesta 1985 lähtien. Palkinto myönnetään näytelmäkirjailijalle tekstin, ei siitä tehdyn esityksen perusteella. Lea-palkinnon rahallinen arvo on 5 000 euroa.
 
Lisätietoja:    Jukka Asikainen / Suomen Näytelmäkirjailijat ja Käsikirjoittajat ry, jukka.asikainen@sunklo.fi  / 040 838 6675adidas Ultra Boost kaufen