Sunklo osoittaa tukensa tanskalaisille käsikirjoittajille

Kollegamme Danske Dramatikere -järjestössä ovat yhdessä paikallisen näyttelijäliiton ja elokuvaohjaajaliiton kanssa lähteneet taistelemaan jäsentensä oikeuksista streaming-palveluissa. Danske Dramatikere on ottanut kaikki jäsentensä streaming-oikeudet kollektiivisesti hallittavaksi liittoon. Tämä tarkoittaa sitä, että tuottajat ja levittäjät eivät voi solmia sopimuksia yksittäisen käsikirjoittajan kanssa liiton ohi.
 
Tekijäjärjestöt ovat Tanskassa jo usean vuoden ajan yrittäneet neuvotella streaming-palveluiden tarjoajien ja tuottajien kanssa kohtuullisista tekijänoikeussopimuksista, joihin ei saisi sisältyä tekijänoikeuksien lunastuspykälää (ns. total buy -out), jossa oikeudet ostetaan kertakorvauksella. Neuvottelut eivät ole tuottaneet tulosta ja tekijäjärjestöt ovat nyt päätyneet koventamaan otettaan tekijänoikeuksien puolesta.
 
Pohjoismaiset sisarjärjestöt tukevat Tanskan liittoa, koska ongelmat ja tavoitteet ovat kaikissa Pohjoismaissa samat. ”Osoitamme solidaarisuutta tanskalaisille kollegoillemme. Käsikirjoittajien heikon neuvotteluaseman vahvistaminen on todella tärkeää. Kun sopimusehdot ovat huonot tai kohtuuttomat, ammattikunta voi huonosti, ja silloin ei myöskään synny niin hyvää sisältöä kuin paremmissa olosuhteissa”, toteaa Suomen Näytelmäkirjailijat ja Käsikirjoittajat ry:n puheenjohtaja Sami Keski-Vähälä.

Uutinen aiheesta Danske Dramatikeren kotisivulla

Ruotsin Dramatikerförbundetin kannanottoNike