Sunklo mukana sopimuksessa Yleisradion arkistojen avaamiseksi

Yle ja tekijöitä edustavat järjestöt ovat allekirjoittaneet kattavat arkistosopimukset draamasta. Sopimus antaa Ylelle oikeudet omatuotantoisten sisältöjen verkkojulkaisemiseen Yle Areenassa. Ylen kanssa tehdyssä sopimuksessa on mukana yhdeksän taiteilijoita edustavaa liittoa ja järjestöä: Sanaston lisäksi tekijänoikeusjärjestöt Gramex, Kuvasto ja Filmex sekä Teatteri- ja mediatyöntekijöiden liitto ry, Suomen Muusikkojen liitto ry, Suomen Solistiyhdistys ry ja Suomen Näytelmäkirjailijat ja käsikirjoittajat. Sopimuksen arvo on useita miljoonia euroja sopimuskauden 2017–2022 aikana. 

Sopimus draama-arkistojen avaamisesta on merkittävä kulttuuriteko ja pitkän valmistelun tulos. Arkistojen avaaminen on yksi tapa tapa toteuttaa Ylelle tärkeää kulttuuritehtävää. Mediankäyttö ja julkaisemisen tavat ovat muuttuneet, ja sitä varten olemme neuvotelleet uudenlaisen sopimuksen. Tämän ansiosta arkistojen aarteiden tuominen laajasti verkkoon on mahdollista”, sanoo Yleisradion julkaisujohtaja Ismo Silvo.

Silvon mukaan arkistosopimus on taiteilijoiden, heitä edustavien järjestöjen sekä Ylen yhteisponnistus, jota voisi luonnehtia lahjaksi satavuotiaalle Suomelle.

Olemme päässeet yhdessä hyvään ratkaisuun, josta hyötyvät kaikki suomalaiset. Kyse on pohjoismaisesti ja kansainvälisestikin merkittävästä verkkojulkaisemisen sopimuksesta. Yle voi nyt avata laajasti omatuotantoisten ohjelmiensa arkiston – tarjolle tulee useita satoja tunteja sisältöä vuosittain”, kertoo Silvo.

Sopimuksen nojalla Yle voi julkaista Areenassa viisi vuotta sitten lähetettyä tai sitä vanhempaa kotimaista draamaa. Sisältöjä voi verkossa olla kerrallaan katsottavana tietty tuntimäärä. Yli 35 vuotta vanhempia ohjelmia Yle voi julkaista vapaasti.

Aikaisemmin tehdyt sopimukset ovat edelleen voimassa, nyt niiden lisäksi on sovittu uudesta käyttötavasta. Uusi sopimus tuo kaikkien ulottuville eri vuosikymmeniltä kulttuurimme merkkiteoksia, jotka ovat osa kansakuntamme yhteistä muistia”, sanoo Suomen Näyttelijäliiton toiminnanjohtaja Elina Kuusikko.

Sopimukseen kuuluu tv-sisältöjen lisäksi mutta myös paljon kuunnelmia ja radiosketsejä sekä suomeksi että ruotsiksi. Ohjelmia on nähtävissä jo vuoden 2016 lopulla. Omia suosikkejaan voi äänestä osoitteessa yle.fi/toivotut. Valittavana on 15 ehdokkaan listalta jouluksi julkaistavat ohjelmat. Ohjelmien näytteet voi katsoa Yle Areenasta. Yleisön toiveet huomioidaan jatkossakin julkaisujen suunnittelussa.

Adidas