Pohjalaisia (1925) aloittaa juttusarjamme kotimaisista elokuvista: "Kun häjyt karauttivat paikalle, avustajat tappelivat tosissaan"


Suomen Näytelmäkirjailijat ja Käsikirjoittajat (Sunklo) täyttää tänä vuonna 100 vuotta. Sen kunniaksi nostamme esiin tekijöitä, näytelmiä ja elokuvien käsikirjoituksia Sunklon historian varrelta.
Aloitamme juttusarjan kotimaisista elokuvista mykkäfilmillä Pohjalaisia (1925).
Käsikirjoitus pohjautuu Sunklon perustajan Artturi Järviluoman samannimiseen menestysnäytelmään. Vielä 1920-luvulla Suomessa ei ollut erillistä käsikirjoittajien ammattikuntaa. 
– Enemmän oli kirjoittajia, jotka osasivat myös tämän ammatin. He olivat kirjailijoita tai elokuvantekijöitä, jotka laativat muiden toimiensa ohessa myös käsikirjoituksia ja suhtautuivat työhön kunnianhimoisesti, sanoo Aalto-yliopiston elokuva- ja televisiokäsikirjoituksen professori Raija Talvio.
Pohjalaiset kertoo pohjalaisten talonpoikien kapinasta virkavaltaa vastaan. Näytelmä syntyi sortokaudella vuonna 1914, elokuva tuli ensi-iltaan, kun Suomi oli käynyt läpi itsenäistymisen ja sisällissodan. Siinä näkyvät ajalle tyypilliset arvot.
– Itsenäisyyden ensimmäisinä vuosikymmeninä suomalaista kulttuuria hallitsi pyrkimys kansalliseen yhtenäisyyteen sisällissodan voittaneiden valkoisten arvomaailman mukaisesti. Tähän arvomaailmaan kuului suomenkielisyys, talonpoikaisuus ja luterilaisuus, jonkinlainen edelliseltä vuosisadalta periytynyt runebergiläis-topeliaaninen kuva suomalaisuudesta, Talvio luonnehtii.
Elokuva kuvattiin autenttisilla paikoilla Ala- ja Ylihärmässä sekä Vaasassa. Avustajina oli runsaasti härmäläisiä, lapualaisia ja kauhavalaisia. 
Suomalaisen elokuvan kultaisessa kirjassa kuvaillaan elävästi, miten pohjalainen mentaliteetti tuli kuvauksissa ilmi. Kun häjyt karauttivat ensimmäisiin kohtauksiin, avustajat pistivät kaiken peliin. Tappelu oli vaadittua aidompaa, miehiä jäi hevosten jalkoihin ja joku putosi sillalta.
 
Lue koko juttu täältä.
 
Suomen Näytelmäkirjailijat ja Käsikirjoittajat ry perustettiin sata vuotta sitten 1921. Juhlistamme merkkivuotta esittelemällä näytelmien ja elokuvien sekä tv-sarjojen tekijöitä sekä näyttämöiden ja valkokankaiden helmiä sadan vuoden ajalta. Elokuvia analysoi professori Raija Talvio.
 
Seuraa juttusarjaa täältä.
 
Sunklo 100 -juttusarjassa on aiemmin ilmestynyt näytelmäkirjailija Pirkko Saision haastattelu: 
 
Pirkko Saisio: "olisi aika saada suomeen kulttuuriministeri, joka olisi kiinnostunut kulttuurista"

KUVA: Pohjalaiset kapinoivat mielivaltaista vallesmannia vastaan. (Kuva: Kansallinen audiovisuaalinen insituutti, KAVI)
 
Voit lukea sen täältä.