Pipsa Longan LAULUJA HARMAAN MEREN LAIDALTA vuoden paras näytelmä

Vuoden 2013 Lea-palkinnon voittaja on Pipsa Lonka näytelmällä Lauluja harmaan meren laidalta. Vuoden parhaasta näytelmäteoksesta myönnettävä palkinto ojennettiin Longalle Tampereen Teatterikesässä.

Suomen Näytelmäkirjailijat ja Käsikirjoittajat ry on jakanut Lea-palkintoa vuodesta 1985 lähtien. Palkinto myönnetään näytelmäkirjailijalle tekstin, ei siitä tehdyn esityksen perusteella. Lea-palkinnon rahallinen arvo on 5 000 euroa.
Raati perusteli valintaansa seuraavasti:

"Pipsa Longan näytelmä on muotokieleltään kiinnostava teos, joka nostaa vaivattoman tuntuisesti esiin myös yhteiskunnallisia teemoja. Ilmastonmuutoksen myötä nousevan veden valtaamaan kylään sijoittuva näytelmä maalaa kiireettömin vedoin esiin maiseman, joka on samaan aikaan omituinen ja tunnistettava. Pipsa Longan näytelmä on hellyyttävä dystopia.”

Pipsa Lonka (s.1977) on näytelmäkirjailija ja dramaturgi, joka valmistui Teatterikorkeakoulusta teatteritaiteen maisteriksi vuonna 2007. Longan tuotanto on monipuolinen, kattaen näytelmiä sekä aikuisille että nuoremmalle yleisölle. Hänen teoksensa rakentuvat voimakkaiden tunteiden ympärille ja pohtivat usein ihmisen ja taiteen suhdetta niitä ympäröivään maailmaan, erityisesti luontoon.

Kotimainen nykynäytelmä

Vuoden 2013 esiraadin jäsenet olivat kirjailija Riikka Ala-Harja, dramaturgi Jukka Heinänen ja käsikirjoittaja Esko Salervo. Raati arvioi yhteensä 34 näytelmää. Lopullisen valinnan voittajasta teki elokuvaohjaaja Pirjo Honkasalo.

Lea-raati totesi, että vuosi 2013 oli monimuotoinen ja tasoltaan kirjava. Yhtenäistä Suomea, jota voisi kuvata yhdellä ajattelutavalla ja yhdellä estetiikalla, ei selvästikään enää ole. Teatteri on vastannut tähän tuottamalla kiinnostavia, keskenään hyvin erilaisia kantaesityksiä. Vanhat ja uudet teatterikäsitykset elävät rinnakkain ja haastavat toisiaan.

Lisätietoja:
Jukka Asikainen, Toiminnanjohtaja / Suomen Näytelmäkirjailijat ja Käsikirjoittajat ry
jukka.asikainen@sunklo.fi 040 8386675

www.sunklo.fi

Boots