Pekko Pesonen ei ymmärrä, miksi taiteen pitäisi olla kuolemanvakavaa: "Komedia on elokuvan kuninkuuslaji"

Käsikirjoittaja Pekko Pesosen mielestä tarinoiden tehtävä on antaa toivoa ihmisenä olemisen kamppailuun. Kuva: Antti Haanpää.

Pekko Pesonen arvosti Uuno Turhapuroja jo lapsena. Silloinkin huumoriin suhtauduttiin ristiriitaisesti: Kansa rakasti ja kulttuuripiirit karsastivat.
 
Pekko Pesonen on saanut parhaan käsikirjoituksen Jussin kahdesti: Napapiirin Sankareista ja Jättiläisestä. Toinen on vakavaa yhteiskunnallista draamaa, toinen komediaa.
– Kun Jättiläisessä oli saanut palikat kohdalleen ja draaman toimimaan, ei tarvinnut sen päälle yrittää olla hauska. Jos komedia ei naurata, se ei toimi. Pidän komediaa kuninkuuslajina. Se on todella vaikeata, hän sanoo.
Pesonen ihmettelee, miksi lajia ei arvosteta: Kriitikoilta ei heru tähtiä, eikä festivaaleille sada kutsuja. Suuri yleisö kuitenkin rakastaa huumoria ja sille on tilausta.
 
Pesonen innostui lajityypistä ja Uuno Turhapuroista jo lapsena. Ne naulitsevat käsikirjoittajan edelleen ruudun ääreen.
– Niissä on ihmeellisen kova tempo, tarinoiden kuljetus ja koominen taimaus on todella rivakkaa. Ne ovat anarkistisia elokuvia, joista nykytekijät voisivat oppia paljon, Pesonen kehuu.
Verkkopaitaisesta miesselittäjästä innostuu myös Pesosen puoliso, jolla on kaikki Turhapurot dvd:llä.
– Uuno on hänen ihannemiehensä. Se ei voi olla sattumaa, Pesonen sanoo.
Pesoselta tulee syksyllä elokuvateattereihin kahdeksas pitkä elokuva, Peruna. Se sijoittuu keskiaikaan ja kertoo start up -yrittäjästä, joka koettaa lanseerata uutuustuote perunaa maassa, jossa kaikki syövät naurista. 
 
Lue koko juttu täältä.
 
Suomen Näytelmäkirjailijat ja Käsikirjoittajat ry perustettiin sata vuotta sitten 1921. Juhlistamme merkkivuotta esittelemällä näytelmien ja elokuvien sekä tv-sarjojen tekijöitä. Nostamme esiin myös teoksia, näyttämöiden ja valkokankaiden helmiä sadan vuoden ajalta.
 
Seuraa juttusarjaa täältä.
 
Pekko Pesonen nousi suuren yleisön tietoisuuteen Dome Karukosken ohjaamalla Tyttö sinä olet tähti -elokuvalla vuonna 2005. Sittemmin hän on kirjoittanut muun muassa kolme Napapiirin sankariaJättiläisen ja Onnenonkijan. Tällä hetkellä työn alla on Napapiirin sankarit 4 -elokuvan käsikirjoitus.