Näytelmäkirjailija Juha Jokela: “On tämä aika yksinäistä hommaa”

Kun korona sulki teatterit, Juha Jokelan Dosenttien ensi-iltaa jouduttiin siirtämään kymmenellä kuukaudella. Se horjutti turvallisuuden tunnetta ja sai miettimään näytelmäkirjailijoiden palkkausta.

“Ehkä näytelmäkirjailijoiden palkan pitäisi olla mukana budjetissa, samoin kuin ohjaajan tai lavastajan palkka. Se tietenkin pienentäisi projektibudjettia, kun siihen pitäisi varata useita kuukausia. Eli se pitäisi ehkä kytkeä siihen, että pääsylipputuloja jäisi teatterille aluksi enemmän. Silloin riski olisi jollain tapaa oikeassa kohdassa, että se ei ole kirjailijapolon kannettavana vaan teatterin”, Jokela pohtii.

Aiemmin hän ei ole joutunut ajattelemaan asiaa: Jokelan esitykset ovat myyneet sen verran hyvin, että edellisen näytelmän provisioilla on pystynyt kirjoittamaan seuraavaa.

“Tervetuloa klubiin, voisi joku sanoa.” 

Juha Jokelan haastattelu on osa Sunklon juhlavuosisarjaa. Jokela puhui Sunklolle myös nuoruutensa gospel-harrastuksesta, omien näytelmätekstien ohjaamisesta ja tuoreesta rakkaudestaan radiokuunnelmiin, joissa kaikki on mahdollista.

Lue koko haastattelu.


Suomen Näytelmäkirjailijat ja Käsikirjoittajat ry perustettiin sata vuotta sitten 1921. Juhlistamme merkkivuotta esittelemällä näytelmien ja elokuvien sekä tv-sarjojen tekijöitä. Nostamme esiin myös teoksia, näyttämöiden ja valkokankaiden helmiä sadan vuoden ajalta.
 
Seuraa juttusarjaa täältä.