Kotimaisen näytelmän festivaalin lukudraamat on valittu

Kotimaisen näytelmän festivaalilla nähtävät lukudraamanäytelmät on valittu. Hakijoita oli Teksti-yhteisön haussa 15 kirjailijaa ja 15 näytelmää ja Labbetin haussa 7 kirjailijaa ja 7 näytelmää.
Tekstin ja Labbetin raadit lukivat tekstit anonyymeinä ja valitsivat niistä seuraavat festivaalin ohjelmistoon:

Marko Järvikallas: Kukkivat luut – musiikkinäytelmä (Tekstin valinta)
Malin Kivelä: Leila och det brinnande hjärtat (Labbetin valinta)

Raatien mielestä näytelmien taso oli tänä vuonna korkea ja he olisivat mielellään ottaneet lukudraamaan useampia.

Tekstin raadin mukaan Kukkivat luut -näytelmä valikoitui, koska siinä kiinnosti tapa käsitellä asioita yksilön sijasta yhteisön kautta. Näytelmän maailma on rakennettu taitavasti ja kirjallisella ammattitaidolla ja tekstin moniulotteisuus säilyy läpi tekstin. Teoksen kerronta on hyvin teatterillista ja jopa karnevalistista. Raatiin kuuluivat näytelmäkirjailijat Veikko Nuutinen ja Elina Minn. Raadin sihteerinä toimi Tekstin projektisihteeri Hinriikka Lindqvist.

Labbetin raatia kiehtoi Leila och det brinnande hjärtat -näytelmän rikas ja omaperäinen kieli, jonka myötä arkinen Myllypuro muuttuu surrealistiseksi paikaksi, joka on täynnä kiehtovia kohtaloita. Näytelmä haastaa perinteistä kerrontaa ja muotoa Clarice Lispectorin hengessä, ja luo näin moniäänisen kuvan päähenkilöstään. Raatiin kuuluivat näytelmäkirjailija Nina-Maria Häggblom ja Labbetin hallituksen jäsen Lasse Garoff. Raadin sihteerinä toimi Labbetin toiminnanjohtaja Linnea Stara.

Kumpikin näytelmäkirjailija saa 1500 euron apurahan sekä dramaturgin avun näytelmän eteenpäin kirjoittamiseen. Apurahat maksavat Suomen Näytelmäkirjailijat ja Käsikirjoittajat ry sekä Eugène, Elisabeth och Birgit Nygréns stiftelse. Valitut näytelmät esitetään lukudraamoina Kotimaisen näytelmän festivaalilla 24.-26.10.2019 Kansallisteatterin Lavaklubilla. Lisäksi kuullaan otteita Uuden näytelmän ohjelma UNOn kirjailijoiden teksteistä.

Festivaalin toteuttavat tänä vuonna yhteistyössä Teksti, Labbet, UNO, Sunklo ja Kansallisteatteri. Kotimaisen näytelmän festivaalia tukevat lisäksi Agency North ja Nordic Drama Corner.
 
Lisätietoja:
Hinriikka Lindqvist, Teksti, pohjateksti@gmail.com
Linnea Stara, Labbet, labbetrf@gmail.comNike Hypervenom Phantom III Low