Käsikirjoittajien, ohjaajien ja näyttelijöiden yhteinen kannanotto tv-draaman nousukiitoon

Suomalaisten tv-sarjojen nousukiidosta, YLE-uutiset 14.8.2018
 
Draaman keskeiset tekijät iloitsevat alan nousukiidosta, mutta huomauttavat että alan sopimuskulttuurissa on paljon parantamisen varaa

Tuotantoyhtiöt ovat tänään julkaistussa Ylen uutisessa kertoneet, että suomalaista tv-draamaa tilataan enemmän kuin koskaan ennen. Tuottajien arvion mukaan viidessä vuodessa lisäys on ollut yli 400 %. 
Suomalaisen tv-draaman keskeiset tekijät ovat käsikirjoittajat, ohjaajat ja näyttelijät. He joutuvat usein tekemään tuotannoissa palkatonta työtä sekä luopumaan tuotantoyhtiöiden kanssa solmimissaan sopimuksissa heille kuuluvista tekijänoikeuskorvauksista.

Tekijöitä edustavat ammattiliitot huomauttavat, että hyvää draamaa ei ole mahdollista tehdä ilman hyvinvoivia tekijöitä. Sopimukset tulee saattaa sellaiselle tasolle, että tekijät voivat keskittyä luovaan työhönsä ja mahdollistaa alan nousukiidon. Tällä hetkellä siihen on vielä matkaa. Verrattuna esimerkiksi jo aiemmin tv-tuotannoillaan maailmanmarkkinoille päässeisiin Tanskaan tai Ruotsiin, suomalaisten tv-draaman tekijöiden palkkiot ja sopimukset ovat heikolla tasolla.

Keskeiset tekijät toivovat, että tekijöiden sopimuksissa kunnioitettaisiin työsopimuslain säännöksiä sekä tekijänoikeuslain tavoitteita. Alalle tarvittaisiin myös taiteellista työtä tekeville työehtosopimukset. TV-sarjojen suuri kysyntä on erittäin tervetullut ilmiö alalle, mutta alan menestyksen tulisi näkyä myös tekijöiden työ- ja tekijänoikeussopimusehdoissa.
 
Suomen Näytelmäkirjailijat ja käsikirjoittajat SUNKLO ry
Suomen Elokuvaohjaajaliitto SELO ry
Suomen Näyttelijäliitto – Finlands Skådespelarförbund ry.
 
 
Lisätiedot:
Suomen Näytelmäkirjailijat ja käsikirjoittajat SUNKLO ry: toiminnanjohtaja Sonia Meltti (p. 044 760 4263)
Suomen Elokuvaohjaajaliitto SELO ry: toiminnanjohtaja Kaarina Silvennoinen (p. 040 967 0031)
Suomen Näyttelijäliitto – Finlands Skådespelarförbund ry.: toiminnanjohtaja Elina Kuusikko (p. 040 8359587)
 
 
 
 
 Air Jordan Sneaker