Helsinki Script 6.9.2019 Savoy-teatterissa

Jonas Gardell ja muut omaperäiset tekijät - sekä amerikkalainen näkökulma

Helsinki Script kerää syyskuun alusssa kansainvälisiä sarjadraaman tekijöitä Savoy-teatterin lavalle. Brittiläinen levittäjä Dominic Schreiber on liittynyt festivaalin tiimiin ja osallistuu myös keskustelujen vetämiseen. Aiheina tänä vuonna ovat todellisuuden tarinat fiktion pohjana, monikerroksiset sarjat, tulevaisuuden kirjoittajahuoneet ja uusien draamaformaattien luominen. Varmistettuja puhujia on jo tulossa Yhdysvalloista, Skandinaviasta, Belgiasta, Virosta, Puolasta ja Suomesta.  

Kansainväliset markkinat etsivät monikerroksisia tarinoita, mutta mitä niiltä vaaditaan? Ruotsalainen stand-up koomikko ja kirjailija Jonas Gardell tekee sarjoja, joita uskaltaa kehua syvällisiksi. Hän nousi kansainvälisen sarjamaailman tietoisuuteen teoksellaan Älä pyyhi kyyneleitä paljain käsin, joka avasi Gardellin rakastetun sarjadraamatriptyykin (2012 - 2019). Miten työstää omia muistojaan ja tuntemuksiaan merkitykselliseksi draamaksi? 

Amerikkalainen menestyssarjojen konkari, ohjaaja-tuottaja John David Coles (Sex and the City, Grey's Anatomy, Law & Order, The West Wing, Desperate Housewives, Homeland) pohtii Helsingissä tulevaisuuden kirjoittajahuoneita ja sitä, miten globaalit nettipalvelut muuttavat sarjakerrontaa. Omaperäisyys ja monikerroksisuus ovat valttia, mutta voiko niitä tilata? Mitä muuta maailmalla etsitään? 

Norjalainen Anne Bjørnstad on tunnettu omaperäisistä sarjakonsepteistaan. Lilyhammer-draamakomediassa amerikkalaistähden esittämä mafioso istutettiin norjalaiseen pikkukaupunkiin. Nyt työn alla on tarina, jossa pikkukylä kesyttää terroristisolun. Vuoden 2019 Cannes-sarjakirjoittamisen voittaja, belgialainen Sanne Nuyens tuli tunnetuksi rikosgenren uudistajana. Hänen sarjansa Hotel Beau Séjour yhdistää arkisen poliisityön yliluonnolliseen juoneen. Cannesissa voitto tuli oikeusdraamalle, joka tutkii tavallista ihmistä juryn jäsenenä.

Puolalaisen ohjaaja-tuottajan Dariusz Jabłońskin kotimainen ura alkoi Kieslowskin työryhmässä (Kymmenen käskyä) ja kansainvälinen ura BBC:n yhteistuottajana. Hän on yhteistuottanut sekä Euroopassa että Pohjois-Amerikassa ja miettii muun muassa sitä, mikä tekee sarjasta aidosti syvällisen. 

Aihe, joka puhuttaa meillä ja muualla on tositapahtumien dramatisointi. Taloustieteilijä Tarmo Jüristo ja taidehistorioitsija Eero Epner kirjoittivat Pank-sarjan Viron 1990-luvun pankkikriisistä. Virossa sarjalla juhlittiin viime vuonna maan satavuotisjuhlaa. Mitä alalla tapahtuu juhlien jälkeen? Tarja Kylmä ja Manuela Infante kirjottivat Chilen vallankaappauksen näkymättömistä suomalaissankareista (Invisible heroes). Miten olemassa olevista henkilöistä luodaan koukuttavia fiktiivisiä hahmoja ja miten kahden mantereen ja kolmen kielen kirjoittajahuone toimii? Vuoden NFTF-käsikirjoituspalkitut  Mika Ronkainen ja Merja Aakko tulevat dokumenttielokuvan ja journalismin puolelta ja osaavat aiheensa ja areenansa. Miten löytyi oma metodi kirjoittaa draamaa? Miten he pääsivät syvälle? 
 

Kansainväliset tekijänoikeudet

Tapahtumaa edeltävänä torstaina Helsinki Script kutsuu kansainvälisten tekijänoikeuksien Master Class -tilaisuuteen, johon osallistuvat mm. amerikkalainen tuottaja John David Coles ja belgialainen draamatilaaja Elly Vervloet. Lisätietoja tapahtumasta sekä ilmoittautumisohjeet osoitteessa www.helsinkiscript.fi. Huomioi, että Master Class -tilaisuus vaatii Helsinki Script -pääsylipun lisäksi erillisen ilmoittautumisen ja paikkoja on rajoitetusti.

 Lunarcharge Premium