Näytelmät

Jumalan rakastaja Ryhmäteatterin näyttämöllä keväällä 1984. Kuva: Kari Hakli

 

Jumalan rakastaja oli 1980-luvun kulttinäytelmä – siinä huuto, tappelu ja itku ovat henkilöiden ainoa kommunikaatiokeino

Jumalan rakastajan kantaesityksessä keväällä 1982 tunnelma oli hurmoksellinen, kuvaa katsomossa ollut näytelmäkirjailija Lauri Sipari. Väkivaltaa, seksiä, rauta, steroideja ja alastomuutta tihkuva näytelmä on tapahtumiltaan rankka, mutta esityksessä korostui aikalaissatiiri. 

Lue juttu täältä.
 

Runar ja Kyllikki aiheutti 1970-luvulla ohjelmistosodan todellisiin rikoksiin perustuva laulunäytelmä on pysynyt ohjelmistoissa vuosikymmeniä

Jussi Kylätaskun kirjoittaman Runar ja Kyllikki -näytelmän taustalla on kaksi suomalaista yhteiskuntaa kuohuttanutta murhaa: Kyllikki Saaren tapaus ja Tulilahden kaksoismurha. Näytelmäkirjailija Lauri Sipari valitsi sen Sunklon juhlavuoden sarjaan edustamaan 1970-lukua. 

Lue juttu täältä.


Aikansa kohunäytelmä Lapualaisooppera täytti niin katsomot kuin oikeussalitkin

Lapualaisooppera jatkaa juttusarjaa kotimaisista elokuvista ja näytelmistä. Juho Lukkarin artikkelissa pääsemme tutustumaan 1966 kantaesitykseen. Tulenarka aihe kohahdutti sekä katsomossa että sen ulkopuolella, ja oikeuden penkkejä kulutettiin plagiaattikohun tiimoilta korkeimmissa asteissa asti.

Lue juttu täältä.


Laulunäytelmä Jääkärin morsian sai murskakritiikit vuonna 1921 – siitä tuli yksi suosituimmista kansankappaleista
 
Jääkärin morsian aloittaa juttusarjamme kotimaisista näytelmistä. Näytelmäkirjailija Lauri Sipari poimii teatterin helmiä Sunklon satavuotisen historian varrelta. Tässä niistä ensimmäinen: varhainen Suomi-pojat maailmalla.
 
Lue juttu täältä.