Kirjailijahaku museoyhteistyöhön syksyn 2022– kevään 2023 aikana

Kirjailijahaku museoyhteistyöhön syksyn 2022– kevään 2023 aikana

Opetus- ja Kulttuuriministeriön rahoittama Aikamatkoja-hanke etsii kiinnostuneita ja rohkeita tekijöitä sanataideteoksille, jotka toteutetaan kuuteen suomalaiseen taiteilijakotimuseoon. Aikamatkoja-hankkeen yleisenä tarkoituksena on luoda Suomen taiteilijakotimuseoille yhteistyöverkosto sekä samalla edistää näihin museoihin kohdistuvaa kulttuurimatkailua. Hankkeen ohjausryhmän muodostavat Visavuoren, Ainolan ja Gallen-Kallelan taiteilijakotimuseot.

Aikamatkoja-hankkeessa toteutetaan lisäksi suomalaisten nykytaiteilijoiden ja kuuden taiteilijakotimuseon välinen sisältöyhteistyö. Taidelajiksi halusimme valita tällä kertaa kirjallisuuden. Hankkeessa nykytaide tarkoittaa mahdollisuutta peilata museon edustaman taiteilijan kokemaa, mennyttä maailmaa johonkin hänen perintöönsä sopivaan ajankohtaiseen kysymykseen tai asiaan.

Jokaiseen taiteilijakotimuseoon valitaan työskentelemään yksi kirjailija/kirjailijaryhmä. Toiveena on, että kirjailija antaa toteutettavassa teoksessa päähuomion taiteilijan elämälle, ja nostaa esiin hänen tarinansa ja tunteensa. Kirjallisen teoksen muoto voi olla mitä tahansa runosta monologiin tai lyhyeen novelliin (maks. 5000 merkkiä).

Olemme avoimia erilaisille tulkinnoille ja toteuttamisen tavoille. Olennaista on, että teos istuu museoon ja sen edustaman taiteilijan henkiseen perintöön. Jokaisella museolla on omat erityispiirteensä ja toimintatapansa. Tästä syystä hankkeeseen osallistuvasta taiteilijakotimuseosta tulee kuraattori toimimaan kirjailijan tukena.

Taiteilijakotimuseot korvaavat heille työskentelevän kirjailijan matka- ja majoituskulut sekä päättävät valmiille teokselle juuri heidän toimintaansa sopivan julkaisutavan yhdessä kirjailijan kanssa. Aikamatka-hanke puolestaan vastaa taiteilijapalkkioista ja järjestää projekteihin osallistuville vertaistukea etäyhteydellä.
 

OSALLISTUVAT TAITEILIJAMUSEOT

· J.L. Runebergin museo, Porvoo: runoilija Johan Ludvig Runebergin ja hänen vaimonsa kirjailija Fredrika Runebergin kirjailijakoti.

· Albert Edelfeltin ateljeemuseo, Porvoo: taidemaalari Albert Edelfeltin itselleen rakennuttama ateljee.

· Taiteilijakoti Erkkola, Tuusula: runoilija J. H. Erkon taiteilijakoti.

· Ahola, Järvenpää: kirjailija Juhani Ahon ja kuvataiteilija Venny Soldan-Brofeldtin taiteilijakoti.

· Muistokoti Aappola, Liminka: oopperalaulaja Abraham Ojanperän kotimuseo.

· Särestöniemi-museo, Kittilä: Taidemaalari Reidar Särestöniemen taide- ja kotimuseo.

 

TYÖSKENTELYÄ JA HAKEMISTA KOSKEVAT OHJEET

· Aikamatkoja-hanke maksaa kirjailijalle, tai kirjailijaryhmälle, teoksesta korkeintaan 2 000 euron (sis. verot) työkorvauksen.

· Kirjailija hinnoittelee itse työnsä huomioiden enimmäiskorvauksen määrän.

· Palkkio maksetaan yhtenä suorituksena teoksen valmistuttua.

· Työkorvauksella työskennellessään kirjailija tai kirjailijaryhmä huolehtii itse asianmukaisten vakuutusten järjestämisestä.

· Osallistuva museo korvaa työskentelyyn liittyvät matka- ja majoituskulut erillisen sopimuksen mukaan.

· Työskentely ajoittuu Aikamatkoja-hankkeen, kirjailijan ja museon välisen sopimuksen mukaan lokakuun 2022 ja toukokuun 2023 väliselle ajalle. Teos julkaistaan 31.07.2023 mennessä.

· Kirjailija toteuttaa teoksensa valitsemallaan ilmaisumuodolla.

· Valmiin teoksen julkaisukanava ja -aikataulu sovitaan yhdessä kirjailijan ja osallistuvan museon kesken.

· Valmis kirjallinen teos tulee esittää yleisölle joko pysyväisluonteisena, väliaikaisena tai digitaalisesti eri alustoille tallennettuna.

· Aikamatkoja-hanke raportoi työskentelyprosesseista ja valmiista teoksista myös omilla kanavillaan.

· Kiinnostuneen kirjailija tulee toimittaa vapaamuotoinen hakemus ja taiteilijaesittely viimeistään perjantaina 30.9. sähköpostilla osoitteeseen piia.pasanen@valkeakoski.fi.

· Liitä hakemukseesi maininta siitä, minkä museon kanssa mieluiten tekisit yhteistyötä. Muutoin oletamme hakijan olevan kiinnostunut toteuttamaan teoksen mihin tahansa osallistuvaan museoon.

· Liitä hakemukseesi myös maininta työskentelyn mahdollisista ajallisista rajoitteista. Pyrimme huomioimaan ne parhaamme mukaan.

· Taiteilijavalinnat tehdään ja julkaistaan lokakuussa.

· Tulevassa työskentelyssä tulee huomioida mahdolliset voimassa olevat Covid-19-pandemiaa koskevat linjaukset.
 

LISÄTIETOA

Piia Pasanen, Aikamatkoja-hankkeen koordinaattori, Visavuoren museosäätiö piia.pasanen@valkeakoski.fi