Näytelmäkirjailija Saara Turunen: "Kaanonista pudotetuista taiteilijanaisista on kerrottava taidekouluissa

Saara Turusen palkitut näytelmät Tavallisuuden aave ja Medusan huone käsittelevät ulkopuolisuutta ja epätasa-arvoa. Hän puhuu Sunklolle tämänhetkisestä työstään, feminismistä ja suomalaisen näytelmäkirjallisuuden tilasta.

"Uskon, että suomalainen näytelmäkirjallisuus ja teatteri ovat menneet valtavasti eteenpäin. Erilaisten esitysten ja tekijöiden kirjo on kasvanut. Väitän, että suomalainen näytelmäkirjallisuus on kansainvälisestikin vertailtuna kiinnostavaa ja korkeatasoista. Ihmiset ihan oikeasti omistautuvat tälle kirjallisuuden lajille ja tituleeraavat itseään näytelmäkirjailijoiksi. Tämä kehitys oli vasta alussa silloin kun minä olin koulussa. Soisin sen jatkuvan ja kukoistavan. Toivoisin myös, että näytelmiä alettaisiin julkaista Suomessa systemaattisemmin. E- ja äänikirjaformaatit tarjoavat näytelmillekin uusia mahdollisuuksia, ne tulisi osata käyttää hyödyksi.   

"On ollut masentavaa huomata, miten taide ja kulttuuri on poljettu tässä kriisissä jalkoihin. Se mitä pidämme suomalaisuutena, on lopulta aika hauras rakennelma. Jos taide ja kulttuuri katoavat, paljoa ei jää jäljelle."
 
Lue koko juttu täältä.
 
Suomen Näytelmäkirjailijat ja Käsikirjoittajat ry perustettiin sata vuotta sitten 1921. Juhlistamme merkkivuotta esittelemällä näytelmien ja elokuvien sekä tv-sarjojen tekijöitä. Nostamme esiin myös teoksia, näyttämöiden ja valkokankaiden helmiä sadan vuoden ajalta.
 
Seuraa juttusarjaa täältä.