Juurakon Hulda oli aktiivinen toiminnan nainen – Hollywoodissa rooli muuttui nätiksi, kahvia keittäväksi tytöksi

Juurakon Hulda oli 1930-luvulla naiskuvaltaan edistyksellinen elokuva. Siitä tehtiin myös Hollywood-versio. 
 
Hella Wuolijoen näytelmä Juurakon Huldasta oli ennenkuulumaton. Pääroolissa nähtiin köyhistä oloista ponnistava moderni nainen, joka raivaa itse tiensä eteenpäin. Juurakon Huldasta tuli suuri hitti sekä teattereissa että valkokankailla. Elokuva valmistui vain seitsemän kuukautta näytelmän kantaesityksen jälkeen vuonna 1937.
Aalto-yliopiston elokuva- ja televisiokäsikirjoituksen professori Raija Talvio on perehtynyt Juurakon Hulda -elokuvaan väitöskirjassaan.
– Elokuvassa on aikansa kontekstissa aidosti laatua. Se on toimiva romanttinen komedia. Hulda on sanavalmis ja tahtova päähenkilö. Hänen halunsa opiskella ja kehittää itseään edustaa suomalaista koulutususkoa.
Voit tutustua Talvion väitökseen täällä.
 
Huldan ensisijainen tavoite ei ollut mies
Elokuvassa Hulda (Irma Seikkula) saapuu maalta kaupunkiin piikomaan. Hän ryhtyy opiskelemaan salaa isännältään, tuomari Soratieltä (Tauno Palo). Hulda suorittaa akateemisen loppututkinnon ja päätyy sosialistipuolueen kansanedustajaehdokkaaksi – ja Soratien vaimoksi. 
Luokkarajat ylittävä romanssi oli Talvion mukaan tyypillinen juonielementti 1930-luvun suosituissa kotimaisissa elokuvissa. Ennen kaikkea tarinasta paistaa kuitenkin läpi ajatus naisten kouluttautumisesta ja yhteiskunnallisesta osallistumisesta.
– Nämä arvot olivat osa suomalaista yhteiskuntaa itsenäisyyden alkuaikoina. Naisten aktiivisuus oli näkyvää kaikissa poliittisissa suunnissa: työväenliikkeessä, Lotta Svärd -järjestössä tai vaikkapa maaseudun Martta-toiminnassa. 
Arvoille oli kaikupohjaa. Valentin Vaalan ohjaama Juurakon Hulda on kaikkien aikojen katsotuimpien kotimaisten elokuvien listalla edelleen viides. Vain vanhin ja uusin Tuntematon sotilasKulkurin valssi ja Edvin Laineen Täällä pohjantähden alla ovat kiilanneet sen edelle.
– Wuolijoen uniikki idea oli siinä, että hän rakensi romanttisen komedian, jonka pääosassa ei ole seurapiirityttö vaan fiksu keittiöpiika. Ja jossa päähenkilön ensisijainen tavoite ei ole mies, vaan opiskelu ja eteneminen elämässä. Siinä oli varmasti tuoreutta ja todenmakuisuutta, joka vetosi katsojiin. Jokin olennainen havainto maailmasta tai ajasta, Talvio analysoi suosiota.
 
Hollywoodissa miehet toimivat, Hulda katsoi sivusta
Juurakon Huldasta tekee erityisen myös sen kansainvälinen menestys. Näytelmän elokuvaoikeudet myytiin Hollywoodiin samaan aikaan, kun filmi tuli Suomessa valkokankaille. 
– Hollywoodin studiot ostivat tuohon aikaan kaikenlaisia romaani- ja näytelmäoikeuksia varastoon. Isot studiot toivat ensi-iltaan uuden elokuvan joka viikko, joten aiheita etsivät agentit olivat melko aktiivisia myös Euroopassa, Talvio sanoo.
Farmer's Daughter sai Yhdysvalloissa ensi-iltansa vuonna 1947. Pääosassa oli Loretta Young, joka sai suorituksestaan Oscarin. Hollywood-versiossa päähenkilö on ruotsalais-amerikkalainen Katie Holstrom. Isäntänä on Joseph Cottenin esittämä kongressiedustaja Morley.
– Juonessa on samoja elementtejä, mutta mielenkiintoisella tavalla päähenkilön toiminnan motiivit ovat lähes päinvastaiset kuin Huldalla. Wuolijoen Hulda on toiminnan nainen, joka puhuu itselleen työpaikan tuomari Soratien luona. Amerikan Katie puolestaan saa paikan, koska on nätti ja keittää hyvää kahvia.
Wuolijoen versiossa Hulda ryhtyy opiskelemaan, koska itse tahtoo – ja tekee sen salaa. Kyse on Huldan omasta projektista. Hulda on itse aktiivinen myös pyrkiessään ehdokkaaksi vaaleissa. 
– Amerikan Katie sen sijaan opiskelee, koska hänen isäntänsä ehdottaa sitä, ja päätyy ehdokkaaksi, koska puolueen miehet pyytävät, Talvio kuvaa.
Katien kolme veljeä saapuu kaupunkiin ja alkaa hoitaa sisarensa kampanjaa. Kun tulee ongelmia, Katie kysyy neuvoa isältään ja veljet selvittävät pulmat.
– Viime vaiheessa konkreettisesti joukkotappelussa. Wuolijoen ja Vaalan Hulda puolestaan ratkaisee ongelmansa pitämällä ylvään ja purevan puolustuspuheen. 
Talvio näkee, että kotimainen Juurakon Hulda edusti demokraattisten pohjoismaiden naisia.
 
Huldasta syntyi myös amerikkalainen tv-sarja
Suomalaisen Juurakon Hulda -elokuvan käsikirjoittajaksi on kreditoitu ohjaaja Valentin Vaala. Tekstin elokuvaversion laativat tiettävästi Vaala ja Suomi-Filmissä työskennellyt Jaakko Huttunen yhdessä. 
Kansallisarkistossa on säilynyt myös Hella Wuolijoen itsensä kirjoittama laaja synopsis ja ensimmäinen versio elokuvakäsikirjoituksesta. Talvion mukaan elokuvan alku on rakennettu Wuolijoen suunnitelman pohjalta. 
– Elokuvassa on lisäksi paljon alkuperäisen näytelmän tekstiä ja muutamat elokuvalliset elementit, kuten Huldan opiskelua kuvaava montaasijakso, ovat jo Wuolijoen elokuvaluonnoksissa. Suoria poliittisia viitteitä sen sijaan on karsittu. Se on kiinnostavaa, Talvio sanoo.
Näkökulma elokuvassakin on työväenliikettä edustavan palvelijattaren. Suomi-Filmin johtopaikoilla istuneet miehet puolestaan olivat ajatusmaailmaltaan oikeistolaisia. Mikä selittää sitä, että he päättivät saattaa Huldan siitäkin huolimatta valkokankaalle?
– Wuolijoen näytelmä oli ollut valtava menestys teattereissa. Päätös ottaa vasemmistolaisena tunnetun kirjailijan teoksia tuotantoon oli taloudellisesta näkökulmasta perusteltu. Suomen Filmiteollisuuskin, joka oli arvomaailmaltaan samanlainen kuin kilpailijansa Suomi-Filmi, otti Wuolijoen tekstejä ohjelmistoon, Talvio sanoo.
Myös Hollywood-elokuva oli Talvion mukaan kohtalainen arvostelu- ja yleisömenestys. Se oli lisäksi yksi ensimmäisistä, josta tehtiin televisiosarja. 
Sarjaa, jossa Katien tarina jatkui, esitettiin vuosina 1963–1966. Osia oli yhteensä 101 ja pääroolissa Inger Stevens. Tv-sarjaa esitettiin Suomessakin nimellä Tyttö tuli taloon.
 
Juurakon Huldan näkee netissä
Tänä vuonna tulee kuluneeksi sata vuotta siitä, kun Suomen Näytelmäkirjailijat ja Käsikirjoittajat ry, aiemmalta nimeltään Suomen Näytelmäkirjailijaliitto perustettiin vuonna 1921.
Juurakon Hulda kuuluu juttusarjaan, jossa esitellään suomalaisia näytelmiä ja elokuvakäsikirjoituksia. Professori Raija Talvion esittelee elokuvia, jotka voi nähdä syksyllä Sunklon ja Kavin yhteisessä sarjassa. Sitä ennen Juurakon Huldaan voi tutustua Elonetin sivuilla, jossa elokuva on katsottavissa. Katso elokuva täällä.

 
TEKSTI: Pia Parkkinen
KUVA: Kansallinen audiovisuaalinen instituutti, KAVI