Esitysoikeussopimukset

Suomen Näytelmäkirjailijat ja Käsikirjoittajat valvoo tekijöiden valtuuttamana yli viiden tuhannen kotimaisen näytelmätekstin esitysoikeuksia kotimaassa ja ulkomailla.

Sunklon jäsenten ja jäseninä olevien perikuntien omistamia näytelmäkäsikirjoitusten ammattiteatterioikeuksia on palannut yhdistyksemme suoraan valvontaan toukokuun 2019 alussa, kun Agency Northin ja ja Sunklon välinen asiamiessopimus päättyi. Tämä koskee niitä jäseniä ja perikuntia, jotka ovat aikanaan antaneet edustusoikeuden Sunklolle. Sunklon jäsenet ja perikunnat voivat nyt vapaasti valita haluamansa toimijan oikeuksiensa valvomiseen.

Agency North jatkaa toimintaansa, mutta irrallaan yhdistyksestä. Asiamiesjärjestelyn voimassaoloaikana tehdyt sopimukset Agency North hoitaa loppuun asti. Lisäksi Suomessa toimii toinen kaupallinen agentuuri, Näytelmäkulma - Nordic Drama Corner Oy. 
 

Miten Sunklo toimii esitysoikeuksien välittäjänä?

  • Kirjailijan teokset ovat teattereiden saatavilla naytelmat.fi -palvelussa. Jos teatteri niin haluaa, Sunklo toimittaa teatterille näytelmästä tulosteen.
  • Sunklo neuvottelee kirjailijan ja teatterin välisen sopimuksen käyttäen palkkion vähimmäistasona Sunklon ja Stefin vuonna 2019 uudistettavaa raamisopimusta.
  • Hoidamme teatterin ja kirjailijan välisen rahaliikenteen. Teatteri tilittää tekijänpalkkion Sunkloon ja Sunklo edelleen kirjailijalle siten, että maksamme ennakonpidätyksen ja teemme tarvittavat viranomaisilmoitukset mm. tulorekisteriin.
  • Toimitamme kirjailijalle selvityksen tekijänpalkkion koostumisesta: mitkä ovat teatterin toteutuneet lipputulot ja kuinka paljon kussakin esityksessä on käynyt yleisöä.
  • Teemme naytelmat.fi -palveluun kuratoitua sisältöä nostamalla palvelusta esiin teemakokonaisuuksia sekä uudesta että vanhemmasta näytelmäkirjallisuudesta.
  • Lähetämme teattereille vähintään 4 kertaa vuodessa kirjeen, jossa nostetaan esiin sekä teemakokonaisuuksia että juuri valmistuneita uusia teoksia.
  • Pyrimme pitämään aktiivisesti yhteyttä teatterinjohtajiin ja teatterien dramaturgeihin. 
 

Sunklon yhteyshenkilö esityssopimuksissa:

Sanna Holmberg, järjestösihteeri

sanna.holmberg@sunklo.fi

p. 040 1424 527