Sylvi-palkinto Esko Salervolle: Hiljaisuus on vuoden paras käsikirjoitus

Vuoden 2012 Sylvi-palkinnon voittaja on Esko Salervo elokuvakäsikirjoituksellaan Hiljaisuus.

Suomen Näytelmäkirjailijat ja Käsikirjoittajat ry:n (Sunklo) Sylvi-palkinto myönnetään vuosittain käsikirjoittajalle parhaan käsikirjoituksen tekstin, ei siitä tehdyn tuotannon, perusteella. Palkinnon tavoitteena on vahvistaa käsikirjoittajien ammatti-identiteettiä ja nostaa käsikirjoituksen arvostusta elokuvan alkuperäistaideteoksena. Vuoden 2012 palkinto myönnetään Salervolle keskiviikkona 12.12. osana Sunklon jäsentilaisuutta.

Palkinnon rahallinen arvo on 5000 euroa ja se jaetaan yhteistyössä Käsikirjoittajien Killan kanssa.

Voittajaperustelut

Finalistit vuoden 2012 Sylvi-palkinnolle oli kilpailuun ilmoitetuista teoksista valinnut esiraati, johon kuuluivat elokuvakriitikot Tuuve Aro, Mikko Piela ja Outi Keskevaari. Esiraati harkitsi teoksia ajanjaksolta 1.6.2011–31.5.2012.

Lopullisen voittajan valitsi elokuvakriitikko Kalle Kinnunen. Kinnunen perusteli valintaa seuraavasti:

"Jatkosotaa on käsitelty elokuvissa useammin kuin mitään muuta Suomen historian vaihetta. Esko Salervo tuo siihen kuitenkin näkökulmia, joita ei seitsemällä vuosikymmenellä ole juuri käsitelty taiteessa."

"Hiljaisuus on väkevä teksti ja syvältä kouraiseva tarina. Salervo kirjoittaa pienillä yksityiskohdilla miljöötä kuvittaen. Se tekee Hiljaisuudesta runsaan ja aidon. Dialogi on saumattoman uskottavaa ja vähäeleisyydessäänkin vetävää. Koska se elää, se herättää halun tietää näistä ihmisistä lisää. He tuntuvat tosilta."

"Hiljaisuus on voittaja, koska sen teho on monella tapaa huikea. Sitä lukiessani astuin uuteen maailmaan, uppouduin tarinaan uudelleen ja eläydyin siihen eri tavalla kuin elokuvassa, jonka olen nähnyt kahdesti. Käsikirjoitus toimi siis omanakin teoksenaan. Vaikka se on emotionaalisesti täsmällinen, se herätti myös erilaisia mielikuvia ja tunteita kuin siitä tehty elokuva."

"Elokuvan kirjoittaminen on tunteiden käsityötä, ja Salervo on Hiljaisuudessa työstänyt mitä raskaimpia aiheita. Käsikirjoitus päättyy hyvin varovaiseen toivon pilkahdukseen, ja hyvä niin. Hiljaisuus on sotatarina, mutta se ei ole tarina sankarimyyteistä, vaan ihmisistä, jotka ovat lihaa ja verta, haavoittuvia ennen kaikkea. Hiljainenkin toivo on tärkeää."

Jatkosotaa käsittelevä Hiljaisuus sai ensi-iltansa 9.12.2011. Esko Salervo on kirjoittanut käsikirjoituksia elokuviin ja televisioon lähes 30 vuoden ajan. Hiljaisuuden lisäksi hän on ollut käsikirjoittaja muun muassa elokuville Sadetanssi (1983), Enkelipeli (1986), Harjunpää ja kiusantekijät (1993) ja Ken tulta pyytää (2001), sekä televisiosarjalle Kotikatu.

Vuoden 2012 Sylvi-palkinnon finalisteina olivat myös:

- Kohta 18 (Maarit Lalli ja Henrik Mäki-Tanila)
- Siinä näkijä, missä tekijä (Raija Talvio)
- Tehdas (Pirkko Saisio)
- Varasto (Veli-Pekka Hänninen)

Tämän vuoden Sylvi-palkinnon valitsi kokonaisuudessaan elokuvakriitikoista koostuva raati. Koostamalla raadin kriitikoista Sunklo ja Käsikirjoittajan Kilta halusivat katsoa miten ammattikunnan työ, itse käsikirjoitus sellaisenaan, näyttäytyy niille elokuvan ammattilaisille, jotka eivät ole tottuneet lukemaan käsikirjoituksia, vaan katsovat valmiita teoksia työkseen.

Sylvi-palkinnosta

Sylvi-palkinto on Suomen Näytelmäkirjailijat ja Käsikirjoittajat ry:n (Sunklo) vuosittain jakama palkinto, joka myönnetään vuoden parhaalle kotimaiselle elokuva- tai televisiokäsikirjoitukselle. Palkinnon tavoitteena on vahvistaa käsikirjoittajien ammatti-identiteettiä ja nostaa käsikirjoituksen arvostusta elokuvan alkuperäistaideteoksena. Palkittava teos voi olla pitkän näytelmäelokuvan, televisioelokuvan tai televisiosarjan käsikirjoitus, ja se myönnetään käsikirjoittajalle parhaasta käsikirjoituksesta käsikirjoituksen tekstin, ei siitä tehdyn tuotannon, perusteella.

Palkinto on nimetty ensimmäisen suomalaisen pitkän näytelmäelokuvan Sylvin (1913) mukaan, ja sen rahallinen arvo on 5000 euroa. Sylvi-palkinto on sisarpalkinto Sunklon Lea-palkinnolle, jota on vuodesta 1985 lähtien myönnetty vuoden parhaalle näytelmäteokselle.

Sylvi-palkinnon ehdokkaaksi voidaan ehdottaa teoksia, joiden julkinen ensiesitys on tapahtunut edellisen vuoden kesäkuun ensimmäisen päivän ja palkintovuoden toukokuun viimeisen päivän välillä (1.6.–31.5.). Julkisella ensiesityksellä tarkoitetaan elokuvateatteriensi-iltaa tai televisioesitystä.

Palkintoon ehdotetuista teoksista palkintofinalistit nimittää esiraati. Voittajan finalistien keskuudesta valitsee diktaattori. Sekä esiraati että diktaattori vaihtuvat vuosittain.

Palkinnon käytännön järjestelyistä vastaa Sunklon yhteydessä toimiva Käsikirjoittajien Kilta, jonka jäsenet myös ehdottavat teokset kilpailuun. Käsikirjoittajien Kilta on suomalaisten elokuva- ja tv-käsikirjoittajien järjestö, jonka tavoitteena on ajaa elokuva- ja tv-käsikirjoittajien asemaa Suomessa sekä tuoda heidän työtään näkyvämmäksi. Tarkoituksena on myös käsikirjoittajan ammatin arvostuksen lisääminen ja nopeasti kasvavan, monimuotoisen ammattikunnan yhteen saattaminen. Käsikirjoittajien Kiltaan kuuluu tällä hetkellä lähes 150 kotimaista käsikirjoittajaa.

Vuoden 2011 Sylvi-palkinnon voittivat Jan Forsström ja Zaida Bergroth elokuvasta Hyvä poika. Palkinto jaettiin tuolloin ensimmäistä kertaa.

Lisätietoja

Melli Maikkula
Projektisihteeri
Käsikirjoittajien Kilta
kiltasihteeri@gmail.com
puh. (040) 5905 666